Queer onsdag: På spaning efter den HBTQ-historiska platsen

Ons 7 februari 2024
S. A. Hedlund
Ingår i entrébiljett Fri entré under 20 år

Vad är queert kulturarv och går det att ringa in HBTQ -rörelsernas kulturarv och platser?

I december 2021 invigdes ett HBTQ-historiskt minnesmärke i Örebro. Minnesmärket är över den första demonstrationen i landet för bi- och homosexuellas rättigheter. Det var också det första officiella minnesmärket i sitt slag i Sverige. Den 11 november 2023 invigdes HBTQ-monumentet på Esperantoplatsen i Göteborg. Där låg  bland annat RFSL:s tidigare lokaler och Hellmans café. Det finns dock många fler mer eller mindre kända platser som varit viktiga för HBTQ-rörelserna, om vi bara vet hur och var vi ska leta.

Vad spelar egentligen historiska platser och kulturarv för roll för HBTQ-personer idag? Det kommer Frej Haar bland annat att prata om när hen i denna föreläsning dyker ner i GBGay och Göteborgs queera kulturhistoria. Under föreläsningen lyfts både synliga och mindre synliga platser i Göteborg, Sverige och världen fram, men även flyktiga spår som blir viktiga i jakten på det queera kulturarvet.

Frej Haar är poet och utbildad inom kulturvård. I sin masteruppsats ”Material desires – Mapping professional awareness and understanding of LGBT heritage in Sweden” undersökte hen den svenska kulturmiljövårdens förståelse för och kunskap om HBTQ-kulturarv och -kulturhistoriska platser.

Praktisk info

Begränsat antal platser. Vill du vara säker på att få en plats går det bra att förboka i museets reception eller på telefon 031-368 36 00. Du behöver vara på plats senast 5 minuter innan programmet börjar, annars släpper vi din plats om det är kö.

Queer Onsdag: Resan från småstad till storstad; från hemlig till öppen
Ons 6 mar
Queer Onsdag: Resan från småstad till storstad; från hemlig till öppen Om hur det var att vara homosexuell i Göteborg under det sena 1980- och tidiga 90-talet.
Ons 6 mar
Dagvisning: 1800-talets Göteborg
Tors 7 mar
Dagvisning: 1800-talets Göteborg I den här visningen pratar vi om industrialiseringen, folkökning och folkrörelser. Hur var det att komma till den växande staden och arbeta i de nya industrierna?
Fullbokat
Sön 10 mar
Sön 10 mar
Onsdagsföredrag: 1900-talets hamnstad
Ons 13 mar
Onsdagsföredrag: 1900-talets hamnstad Del av föreläsningsserien: Historier om Göteborg. Denna gång med Karl Hellervik, pedagog på Sjöfartsmuseet Akvariet.
Samtal: Författarnas Göteborg
Lör 16 mar
Samtal: Författarnas Göteborg Lördagssamtal om kolerautbrottet 1834 och hur Rydbergs författarskap präglades av epidemin.
Söndagsvisning: Göteborgs födelse
Sön 17 mar
Söndagsvisning: Göteborgs födelse Följ med på en resa genom historien och lär känna de allra första göteborgarna.
Söndagsvisning: Göteborgs födelse
Sön 17 mar
Göteborgs garage: Om lyxbilen Farman
Ons 20 mar
Göteborgs garage: Om lyxbilen Farman En ny föreläsningsserie med utgångpunkt i museets fordonsamling. Denna gång om den glidande lyxbilen med motorhistorikern Owe Persson.
Dagföreläsning: Flickläroverket vid Götaplatsen
Tors 21 mar
Dagföreläsning: Flickläroverket vid Götaplatsen Människor, byggnader och konst som minnesbärare. En föreläsning av Monica Sand, konstnär och forskare vid Konstnärliga fakulteten, GU.
Stadsutveckling 1900-tal: Kungsladugård
Ons 27 mar
Stadsutveckling 1900-tal: Kungsladugård Föredrag om en stad i förändring, denna gång om trädgårdsstädernas tid där vi djupdyker ner i Kungsladugård.