Aktivitet

Mat och krig

Passerat tillfälle
Ons 16 februari 2022
18:00 – 19:00
Teckenspråkstolkat
Hörsalen

Kan du tänka dig att dricka surrogatkaffe av ogräs? Att tvingas avstå från både kött och fisk? Att koka rovor i stället för potatis? Under krig och vissa kriser blir det akut brist på mat. Under första världskriget ledde det till hungerkravaller, bland annat här i Göteborg, och massvält bidrog till att regimer föll. Under andra världskriget infördes ransoneringskuponger på nästan all mat.

Vi kan lära en hel del av äldre generationers krigserfarenheter även i dag. Pandemier och växthuseffekter kan på sikt leda till att jorden hamnar i en rejäl försörjningskris. Folke Schimanski är historiker och författare och kommer att tala om mat utifrån sin bok Mat – en krigisk historia, som spänner över ett stort antal länder under förra seklets två världskrig.

Praktisk info

Begränsat antal platser. Vill du vara säker på att få en plats går det bra att förboka i museets reception eller på telefon 031-368 36 00. Obokade platser släpps fram till att föreläsningen börjar. Programpunkten ingår i entrébiljetten och genomförs i samarbete med Folkuniversitetet. Antalet deltagare anpassas utifrån Folkhälsomyndighetens aktuella riktlinjer för allmänna sammankomster.

Om denna serie

I vårens onsdagsföreläsningar bjuder Stadsmuseet in författare som på olika sätt skrivit om teman kopplade till museets utställningar. Mat och krig, kvinnohistoria och svensk haute couture är ämnen som vi kommer att fördjupa oss i den här terminen.

Se fler i serien

Alla aktiviteter
Det finns inga kommande aktiviteter