Aktivitet

Samtal: Författarnas Göteborg

Lör 13 april 2024
13:00 – 14:00
Hörsalen
Ingår i entrébiljett Fri entré under 20 år
Google

Författarna som ville förändra samhället

Ove Allansson, foto privat. Torgny Segerstedt, konstnär okänd, tillhör Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne. Viktor Rydberg.

”Herr Talman, mine herrar! Då en nykomling som jag, utan vana vid den offentliga debatten, nu känner sig av plikten manad att yttra sig…”Så inledde Viktor Rydberg sitt första tal i Sveriges riksdag 1870. Viktor Rydberg är inte den ende författaren som engagerat sig för att skapa samhällsförändring. Även Göteborgsskribenterna Torgny Segerstedt och Ove Allansson har på olika sätt använt det skrivna ordet för att påverka samhället till det bättre.

Torgny Segerstedts IDAG-texter i Handelstidningen för snart ett sekel sedan är aktuella än idag. Texterna präglas av internationella konflikter, diskussioner om yttrande- och tryckfrihet och ett polariserat politiskt klimat. Med sina texter satte Torgny Segerstedt Göteborg på kartan.

Ove Allansson gick till sjöss första gången som 20-åring och seglade av och till under 1950- och 60-talet. Som författare fick han sitt stora genombrott 1971 med debattromanen Ombordarna. I boken gick han till hårt angrepp mot den undermåliga hyttstandarden för manskapet på svenska fartyg. Den resulterade i tre riksdagsmotioner och bidrog också till förbättrad boendestandard för sjöfolk ombord.

I den här föreläsningen berättar Ulla Berglindh, vice ordförande i Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne, Peter Johnson, ordförande i Viktor Rydberg-sällskapet och Lennart Johnsson, ordförande i Ove Allanssonsällskapet om skribenterna som ville förändra samhället.

Praktisk info

Begränsat antal platser. Vill du vara säker på att få en plats går det bra att förboka i museets reception eller på telefon 031-368 36 00. Du behöver vara på plats senast 5 minuter innan programmet börjar, annars släpper vi din plats om det är kö.

Det finns inga kommande aktiviteter