Lasse-Maja – heterosexuell karlakarl eller queer kändis?

Ons 2 februari 2022
Microsoft Teams
Boka

Föreläsningen hålls via Microsoft Teams, se länk nedan.

Var stortjuven Lasse-Maja vår första folkliga queerkändis? Lasse-Maja levde omväxlande som man och kvinna. I hens självbiografi beskrivs bland annat relationer med både kvinnor och män, svält, ett korrupt rättssystem, prostitution, fattigdom, förtryck och uppror. Under 1900-talet har Lasse-Maja ofta skildrats som en heterosexuell karlakarl, en urvattnad mainstreamvariant av det porträtt hen själv tecknade.

Sam Holmqvist berättar den historia om Lasse-Maja som du inte fick lära dig i skolan. Sam Holmqvist är lärare i genusvetenskap vid Södertörns högskola och forskar om svensk transhistoria samt i projektet Queerlit.

Praktisk info

Föreläsningen hålls live via Microsoft Teams. Klicka här för att komma till föreläsningen. Genomförs i samarbete med Folkuniversitetet.

Om denna serie

På Queer onsdag lyfter vi kulturhistoriska frågor ur ett queert perspektiv och queera frågor ur ett kulturhistoriskt perspektiv. Queer onsdag äger rum på Stadsmuseet den första onsdagen i månaden.