Lasse-Maja – heterosexuell karlakarl eller queer kändis?

Passerat tillfälle
Ons 2 februari 2022
Microsoft Teams

Föreläsningen hålls via Microsoft Teams, se länk nedan.

Var stortjuven Lasse-Maja vår första folkliga queerkändis? Lasse-Maja levde omväxlande som man och kvinna. I hens självbiografi beskrivs bland annat relationer med både kvinnor och män, svält, ett korrupt rättssystem, prostitution, fattigdom, förtryck och uppror. Under 1900-talet har Lasse-Maja ofta skildrats som en heterosexuell karlakarl, en urvattnad mainstreamvariant av det porträtt hen själv tecknade.

Sam Holmqvist berättar den historia om Lasse-Maja som du inte fick lära dig i skolan. Sam Holmqvist är lärare i genusvetenskap vid Södertörns högskola och forskar om svensk transhistoria samt i projektet Queerlit.

Praktisk info

Föreläsningen hålls live via Microsoft Teams. Klicka här för att komma till föreläsningen.

Se på dator
Anslut till föreläsningen genom att klicka på länken ovan och välj att se via webbläsaren. Inget konto behövs.

Se i mobil
Installera appen Microsoft Teams. Inget konto behövs utan du ansluter som gäst.

Om denna serie

På Queer onsdag lyfter vi kulturhistoriska frågor ur ett queert perspektiv och queera frågor ur ett kulturhistoriskt perspektiv. Queer onsdag äger rum på Stadsmuseet den första onsdagen i månaden. Genomförs i samarbete med Folkuniversitetet.