Aktivitet

Kvinnorna som krävde rösträtt

Passerat tillfälle
Tis 10 maj 2022
09:30 – 12:00
SA Hedlund
Obligatorisk föranmälan

Var med och lyft fram kvinnorna i Göteborg och Bohus län som krävde rösträtt!

Det är hundra år sedan både kvinnor och män för första gången fick rösta i riksdagsval och kunde väljas till riksdagsledamöter. Beslutet om kvinnors rösträtt i Sverige hade föregåtts av en lång politisk kamp. Ett uttryck för den kampen var den stora namninsamlingen som genomfördes 1913-1914. Då skrev drygt 350 000 kvinnor sina namn i ett upprop där man krävde rösträtt.

Nu kan alla vara med och hjälpa till att lyfta fram alla dessa dolda rösträttskämpar genom att transkribera den handskrivna informationen i namninsamlingslistorna. Informationen kommer sedan att bli fritt tillgänglig för alla att söka i och att ladda ner via Riksarkivets webbplats.

Tisdagen den 10 maj bjuder Göteborgs stadsmuseum och Riksarkivet in dig att delta i en workshop där vi tillsammans påbörjar arbetet med att transkribera uppgifter om kvinnorna från Göteborg och Bohus län som krävde rösträtt. För att delta behöver du kunna ta med dig en egen bärbar dator eller läsplatta. Personal från Stadsmuseet och Riksarkivet kommer vara på plats för att berätta om rösträttsrörelsens kvinnor och att handleda i transkriberingen.

Obligatorisk föranmälan

Boka plats genom att skicka ditt namn till mail-adressen bokning.gla@riksarkivet.se
Bild: Nordiska museet

Det finns inga kommande aktiviteter