Aktivitet

Fornminnesföreningen: Kvinnan från Österöd

Passerat tillfälle
Ons 7 februari 2024
18:00 – 19:30
Göteborgs stadsmuseum
Ingår i entrébiljett Fri entré under 20 år

Vårt äldsta någorlunda kompletta skelett

Kvinnan från Österöd i Bohuslän är vårt äldsta någorlunda kompletta skelett, och likaså det äldsta exemplet på en tydligt begravd person. Hon är därmed högintressant för forskningen kring de tidigaste invånarna i Skandinavien, och har redan givit en hel del nya inblickar i dessa människors levnadssätt.

I det här föredraget kommer Karl-Göran Sjögren, docent i arkeologi vid Göteborgs universitet att berätta om fyndets långa och märkliga historia från upptäckten 1903 fram till idag, och jämföra med vad vi vet om samhällen och levnadssätt under den tid hon levde. Torbjörn Ahlström, professor i historisk osteologi vid Lunds universitet kommer att tala om vad vi kan utläsa om hennes utseende och levnadssätt ur de bevarade benen. Mattias Jakobsson, professor i genetik vid Uppsala universitet kommer att berätta om resultaten av nya genetiska undersökningar av benprover från skelettet.

Föreläsningen är ett samarrangemang mellan Fornminnesföreningen i Göteborg och Göteborgs stadsmuseum.

Praktisk info

Begränsat antal platser. Vill du vara säker på att få en plats går det bra att förboka i museets reception eller på telefon 031-368 36 00. Du behöver vara på plats senast 5 minuter innan programmet börjar, annars släpper vi din plats om det är kö. Obokade platser släpps fram till att föreläsningen börjar.