Aktivitet

Stadsutveckling 1900-tal: Kungsladugård

Ons 27 mars 2024
18:00 – 19:00
Hörsalen
Ingår i entrébiljett Fri entré under 20 år
Google

Trädgårdsstädernas stadsdel

I juli 1914 lades det fram ett förslag om en ny stadsdel i västra Göteborg. Den som presenterade idén var förste stadsingenjör Albert Lilienberg. Hans plan blev grunden till stadsdelen Kungsladugård.

Med hjälp av internationella influenser skulle Göteborg få en ny, mer organisk form. Lilienbergs plan var att med hjälp av slingrande gator, oregelbundna kvarter och grönskande platser bryta upp de rutnät som dominerat 1800-talet.

Radhusen blev en ny typ av bostadsform och på höjden, i slutet på boulevarden Älvsborgsgatan skulle det ligga en kyrka. Där kyrkan skulle ha legat ser vi idag Kungsladugårdsskolan. I Lilienbergs ritningar kan vi också hitta en saluhall med salutorg vid Mariaplan. Vad känner vi igen från Lilienbergs planer och vilka delar fick aldrig se dagens ljus?

I vår gör Stadsmuseets bebyggelseantikvarier nedslag i Göteborgs stadsutveckling under 1900-talet. Första anhalt är trädgårdsstädernas tid där vi djupdyker ner i Kungsladugård.

Praktisk info

Begränsat antal platser. Vill du vara säker på att få en plats går det bra att förboka i museets reception eller på telefon 031-368 36 00. Du behöver vara på plats senast 5 minuter innan programmet börjar, annars släpper vi din plats om det är kö.