Aktivitet

Invigning av Jubileumsgåvorna

Lör 3 juni 2023
13:00 – 14:30
Foajén, Stadsmuseet
Fri entré till foajén och hörsalen Entrébiljett till resten av huset
Google

Välkommen till invigningen av vår nya utställning Jubileumsgåvorna! Vi har förvandlat vår foajé till ett festligt presentbord, där vi visar ett urval av Göteborgs nya och historiska jubileumsgåvor. Det blir cider, klassisk musik och invigningstal av museichef Carina Sjöholm och kommunfullmäktiges ordförande Aslan Akbas, som också avtäcker gåvorna.

Efter invigningen gästas museet av tre ambassadörer från Nederländerna, Tyskland och Storbritannien – för ett panelsamtal om Göteborgs betydelse, utveckling och framtid.

PROGRAM

Invigningsceremoni, foajéscenen

13.00 Carina Sjöholm, museichef, hälsar välkommen
13:05 Invigningstal av Aslan Akbas, kommunfullmäktiges ordförande
13:10 Kort introduktion till Jubileumsgåvorna av Maja Björk Lindahl, utställningsproducent
13:15 Klassisk musik med Jeremija Bundalo
13:15 Avtäckning av gåvorna

Panelsamtal: Göteborg – 402 år senare, Hörsalen

När Göteborg grundades för 400 år sedan var många invånare nederländare, skottar och tyskar, vilket hade stor betydelse för stadens utveckling. Hur ser samarbetet mellan länderna ut idag, 400 år senare? Och hur ser framtiden ut?

13:30 Introduktion till Göteborgs historia med museets pedagog Håkan Strömberg.
13:45 Panelsamtal mellan ambassadörerna Bengt van Loosdrecht (Nederländerna), Judith Gough (Storbritannien), och Dr. Joachim Bertele (Tyskland). Samtalet sker på engelska och leds av Mikael Cullberg.
14:30 Programmet avslutas

Praktisk info

Fri entré till foajén och hörsalen, men entrébiljett krävs till övriga utställningar i huset. Invigningsprogrammet på foajéscenen genomförs på svenska. Panelsamtalet i Hörsalen genomförs på engelska. Begränsat antal platser till panelsamtalet. Ingen förbokning. Först till kvarn!

Tillgänglighet

Läs mer om tillgängligheten här.