Hundra år i Göteborg: Om barnteatern

Lorensbergsteatern var när den öppnade 1916 en av Europas mest moderna teatrar, men det dröjde ändå fram till 1922 innan den första barnteaterföreställningen, Rödluvan sattes upp. Trots att föreställningen gav den professionella barnteatern en tydligare plats i Göteborg skulle det dröja innan teater för en yngre publik blev en etablerad och självständig konstart.
I det här samtalet pratar Lena Fridell med Lis Hellström Sveningson om hur Göteborg har bidragit till det som brukar kallas ”världens bästa barnteater”. Med utgångspunkt i boken På scenen. Teater, dans, sång och musik ger Fridell och Hellström Sveningson historiska perspektiv och reflekterar över barnteaterscenen av idag.
Föredraget är del av en föreläsningsserie kopplad till Hundra år i Göteborg – en bokserie om tio volymer. Bokserien har utkommit på initiativ av Gudrun Nyberg med anledning av stadens 400-årsjubileum. Serien behandlar vad som i olika avseenden har hänt i staden de senaste hundra åren. Böckerna är antologier med totalt 64 författare, forskare och specialister inom olika ämnen.
Foto: Krakel Spektakel, fotograf Ingmar Jernberg
Begränsat antal platser. Vill du vara säker på att få en plats går det bra att förboka i museets reception eller på telefon 031-368 36 00. Obokade platser släpps fram till att föreläsningen börjar.