Aktivitet

Hundra år i Göteborg: Gideon Martins

Passerat tillfälle
Ons 20 september 2023
18:00 – 19:00
S. A. Hedlund
Ingår i entrébiljett

Gideon Martins – journalist och göteborgsskildrare

Gideon Martins föddes i Falköping 1882 och var under 1900-talets första decennier verksam i Göteborg som journalist. Den kunskap han fick om händelser och människors levnadsvillkor omsatte han i en rad litterära verk. Dessa var ofta mycket realistiska och utgick ifrån personer och skeenden i staden. Hamnen handlar om allt från vrakgodssamlare på Säveån till redarkungen vid Högåsplatsen, Den tysta nöden om stadens fattiga, Kanalernas stad om affärsvärlden och teatern. Martins begav sig också utanför Göteborg och skrev om skärgårdsfisket i Brottsjöar och om stenindustrin i Granit. Mest känd har han blivit för den skandalomsusade Den gula paviljongen.

I den här föreläsningen berättar Gudrun Nyberg om en författare som på ett klart och livfullt sätt bidrar till att berätta Göteborgs historia.

Föredraget är del av en föreläsningsserie kopplad till Hundra år i Göteborg – en bokserie om tio volymer. Bokserien har utkommit på initiativ av Gudrun Nyberg med anledning av stadens 400-årsjubileum. Serien behandlar vad som i olika avseenden har hänt i staden de senaste hundra åren. Böckerna är antologier med totalt 64 författare, forskare och specialister inom olika ämnen.

Praktisk info

Begränsat antal platser. Vill du vara säker på att få en plats går det bra att förboka i museets reception eller på telefon 031-368 36 00. Obokade platser släpps fram till att föreläsningen börjar.