Aktivitet

Hundra år i Göteborg: Att gå samman

Passerat tillfälle
Ons 18 oktober 2023
18:00 – 19:00
Göteborgs stadsmuseum
Ingår i entrébiljett

Konsthantverksgrupper i Göteborg

Under 1960-talet bredde det fria skapandet ut sig inom textil- och keramikområdena, men försäljningsmöjligheterna var minimala. För att förbättra sin situation gick konsthantverkare samman redan på 1960-talet. Men i Göteborg kom den verkliga förändringen och uppmärksamheten för konsthantverket genom en utställning på Röhsska museet 1971, Konsthantverkare – vad gör dom egentligen? Där visade konsthantverkarna sina alster och berättade om de usla villkoren. Det ledde till att Konsthantverkshusets ekonomiska förening bildades 1974 med lokal i Haga. Ett tiotal år senare bildades Lerverk och ännu ett konsthantverkskooperativ bildades 1984, Sintra.

Med utgångpunkt från sin text i boken Konsthantverk och design berättar Lena Boëthius om kooperativens betydelse för den stora förnyelsen av det fria konsthantverket, vilket stärkte dess konstnärliga status.

Föredraget är del av en föreläsningsserie kopplad till Hundra år i Göteborg – en bokserie om tio volymer. Bokserien har utkommit på initiativ av Gudrun Nyberg med anledning av stadens 400-årsjubileum. Serien behandlar vad som i olika avseenden har hänt i staden de senaste hundra åren. Böckerna är antologier med totalt 64 författare, forskare och specialister inom olika ämnen.

Praktisk info

Begränsat antal platser. Vill du vara säker på att få en plats går det bra att förboka i museets reception eller på telefon 031-368 36 00. Obokade platser släpps fram till att föreläsningen börjar.

Andra i samma serie

Alla aktiviteter
Det finns inga kommande aktiviteter