Onsdagsföredrag: Göteborgskvinnor i svensk 1700-talsoffentlighet

Ons 14 februari 2024
Göteborgs stadsmuseum
Ingår i entrébiljett Fri entré under 20 år

Vilka var de kvinnor som aktivt medverkade i stadens tidskrifter, tryckerier och teatrar under det sena 1700-talet?

År 1774 gjorde Anna Maria Lenngren, den gustavianska tidens mest berömda kvinnliga författare, sin litterära debut i den göteborgska tidningen ”Hwad Nytt? Hwad Nytt?” Detta skedde med stor sannolikhet genom tidskriftens kvinnliga redaktör Anna Hammar Roséns försorg. När dikten väl skulle tryckas kopplades ytterligare en kvinna in – Elisabeth Hellman, ansvarig för Stackbergs tryckeri där ”Hwad Nytt? Hwad Nytt?” producerades. Denna centrala kulturhändelse var alltså en helt igenom kvinnlig affär.

Men vilka var de andra, nu ofta bortglömda, kvinnor som aktivt medverkade i stadens tidskrifter, tryckerier, teatrar och vittra sällskap under det sena 1700-talet? Och hur bidrog de genom sina verksamheter till att göra upplysning i Sveriges viktigaste hamnstad?

Medverkande: Maria Johansen, Matilda Amundsen Bergström, Cecilia Rosengren, Institutionen för litteratur, idéhistoria och religion, Göteborgs universitet.

Praktisk info

Begränsat antal platser. Vill du vara säker på att få en plats går det bra att förboka i museets reception eller på telefon 031-368 36 00. Du behöver vara på plats senast 5 minuter innan programmet börjar, annars släpper vi din plats om det är kö.