Vad gör en urmakare idag och hur fungerar egentligen en klocka?
I den här föreläsningen kommer urmakaren Anders Andersson att dela med sig av så väl de mekaniska urens utveckling som hur urmakarverktyg, likt de i Stadsmuseets samlingar används än idag. Andersson kommer dessutom visa upp några fantastiska klockor.
Tio år gammal beslutade sig Anders Andersson för att bli urmakare. Inspirationen kom från farfar som var allkonstnär. Åtta år senare, 1982, tog Andersson examen och fick sitt gesällbrev. Det egna företaget startade han tillsammans med en kompis 1999. Andersson har förutom detta hunnit med att arbeta i Genève hos en av världens finaste urtillverkare – Patek Philippe samt att engagera sig i urmakarskolan i Borensberg där han idag sitter med i ledningsgruppen.
Om serien
I föreläsningsserien Göteborgs Gesällskap lyfter vi fram tre hantverk som finns representerade i Göteborgs stadsmuseums samlingar. Under hela hösten finns också en unik möjlighet att se föremål kopplade till hantverken bokbinderi, urmakeri och hattmakeri i museets foajé.
Praktisk info
Begränsat antal platser. Boka din plats via länk ovan. Var på plats senast 5 minuter innan programmet börjar, annars släpps din plats om det är kö. Obokade platser släpps fram till att föreläsningen börjar. Föreläsningen ingår i entrébiljetten till museet. Kom ihåg att avboka din plats om du får förhinder. Avbokning görs via mail till bokningar.stadsmuseet@kultur.goteborg.se