Aktivitet

Göteborgs Gesällskap: Hattmakaren

Ons 20 november 2024
18:00 – 19:00
Göteborgs stadsmuseum
Ingår i entrébiljett Fri entré under 20 år
Boka
Google

Världens enda kvinnliga hattmakarmästare

Världens enda kompletta hattmakeri, Franzéns Hattmakeri, ligger i Haga i Göteborg. Franzéns Hattmakeri är unikt i sitt slag. I hattmakeriet finns en enorm samling av verktyg som används av Hattmakarmästare Lisa Franzén – första kvinnan att motta mästarbrev i hattmakaryrket och den enda i världen som fortfarande arbetar med samma tekniker och verktyg som på 1800-talet.

Hattmakaryrket, med rötter i 1500-talet, är ett av de äldsta levande hantverksyrkena i Sverige. Dock är kunskapen om hur ett hattmakeri ser ut och hur man arbetar med de gamla teknikerna på väg att försvinna. Under 1800-talet hade hattmakarna sina glansdagar. 1790 fanns det 212 hattmakarverkstäder i hela landet. 1940 fanns 25 och 30 år senare, 1970 fanns tre hattmakare i Sverige. Idag finns endast en hattmakare kvar i världen med Mästarbrev i hattmakaryrket – Hattmakarmästare Lisa Franzén.

I den här föreläsningen berättar Lisa Franzén om hattmakaryrket, om hur en hattmakare arbetar och varför det är viktigt att bevara traditionen med gesäll- och mästarbrev. Hon kommer även att prata om vad som är skillnaden mellan att vara modist och hattmakare, hon är nämligen den enda i världen med mästarbrev i båda hantverken. Och som ensam förvaltare av hattmakaryrket, hur man går tillväga för att rädda ett yrke och hantverk som är på väg att dö ut?’

Foto: Joakim Sundberg/Franzéns Hattmakeri

Om serien

I föreläsningsserien Göteborgs Gesällskap lyfter vi fram tre hantverk som finns representerade i Göteborgs stadsmuseums samlingar. Under hela hösten finns också en unik möjlighet att se föremål kopplade till hantverken bokbinderi, urmakeri och hattmakeri i museets foajé.

Praktisk info

Begränsat antal platser. Boka din plats via länk ovan. Var på plats senast 5 minuter innan programmet börjar, annars släpps din plats om det är kö. Obokade platser släpps fram till att föreläsningen börjar. Föreläsningen ingår i entrébiljetten till museet. Kom ihåg att avboka din plats om du får förhinder. Avbokning görs via mail till bokningar.stadsmuseet@kultur.goteborg.se