Aktivitet

Göteborg 400 år: Fattiga i det rika Göteborg

Passerat tillfälle
Ons 11 oktober 2023
18:00 – 19:00
Göteborgs stadsmuseum
Ingår i entrébiljett

Nedslag i stadens historia

I början av 1800-talet sökte sig stora skaror av ofta utfattiga människor till Göteborg för att få hjälp att klara livhanken. Göteborgs fattigförsörjningsanstalt tog emot dem, inte med öppna armar, utan efter noggrann prövning av deras behov. Medlidandet hade sina snäva gränser och kan avläsas i fattigförsörjningens så kallade examinationslistor som upprättades för var och en av de nödställda.

Hör Professor Thomas Magnusson berätta om vilka möjligheter till hjälp det fanns för de som hade det allra sämst i samhället för 200 år sedan.

Göteborg 400 år – nedslag i stadens historia” är en föreläsningsserie i samverkan mellan Göteborgs stadsmuseum och Göteborgs universitet/Institutionen för Historiska studier hösten 2023. Institutionen för Historiska studier anordnar fler föreläsningar i samma serie. Mer information om de övriga föreläsningarna hittar du på GU:s webbplats.

Praktisk info

Begränsat antal platser. Vill du vara säker på att få en plats går det bra att förboka i museets reception eller på telefon 031-368 36 00. Obokade platser släpps fram till att föreläsningen börjar.