Aktivitet

INSTÄLLT: Myten om Göteborgsandan

Passerat tillfälle
Ons 8 november 2023
18:00 – 19:00
Göteborgs stadsmuseum
Ingår i entrébiljett

Nedslag i stadens historia

Göteborgsandan har blivit ett vedertaget begrepp, men varifrån kommer det och när började det användas? Göteborg har tillskrivits en lång tradition av politiskt samförstånd, samhällsklasserna emellan. Under efterkrigstiden blev detta populariserat som Göteborgsandan, en västsvensk motsvarighet till den svenska samförståndsmodellens Saltsjöbadsandan.

I det här föredraget berättar docent Jan Christensen om olika ”stadsandor” och synpunkter på Göteborgsandan i litteraturen.

Göteborg 400 år – nedslag i stadens historia” är en föreläsningsserie i samverkan mellan Göteborgs stadsmuseum och Göteborgs universitet/Institutionen för Historiska studier hösten 2023. Institutionen för Historiska studier anordnar fler föreläsningar i samma serie. Mer information om de övriga föreläsningarna hittar du på GU:s webbplats.

Praktisk info

Begränsat antal platser. Vill du vara säker på att få en plats går det bra att förboka i museets reception eller på telefon 031-368 36 00. Obokade platser släpps fram till att föreläsningen börjar.

Det finns inga kommande aktiviteter