Aktivitet

Författarnas Göteborg: Sophie Elkan och judars livsvillkor i 1800-talets Göteborg

Lör 21 september 2024
13:00 – 14:00
Göteborgs stadsmuseum
Ingår i entrébiljett Fri entré under 20 år
Boka
Google

Sophie Elkan skrev aldrig om sin judiska bakgrund.

Författaren Sophie Elkan (1853–1921) var uppväxt i en judisk familj i Göteborg, debuterade vid 36 års ålder och blev en av Göteborgs mest kända kulturpersonligheter. Hennes romaner är oftast historiska skildringar, novellerna självbiografiska. Hon skrev dock endast en text med judisk anknytning och aldrig om sin judiska bakgrund vilket berodde på den tid hon levde i.

Judereglementet berövade judar rätten att bo var de ville, välja vem de ville gifta sig med, läsa på universiteten och ha de yrken de önskade. Inte förrän reglementet avskaffades i sin helhet 1870 fick judar fullständiga medborgerliga rättigheter.

I den här föreläsningen berättar Marie Hjalmarsson Engelke om Elkans liv genom hennes brevväxling med bland andra Selma Lagerlöf. Historikern Ingrid Lomfors talar om livsvillkoren för den judiska minoriteten i Göteborg vid tiden för Sophie Elkans liv och författarskap.

Foto ovan: Selma Lagerlöf och Sophie Elkan, foto: Aron Jonason.

Ingrid Lomfors, foto: Severus Tenenbaum.

Praktisk info

Begränsat antal platser. Boka din plats via länken. Var på plats senast 5 minuter innan programmet börjar, annars släpps din plats om det är kö. Obokade platser släpps fram till att föreläsningen börjar. Föreläsningen ingår i entrébiljetten till museet. Kom ihåg att avboka din plats om du får förhinder. Avbokning görs via mail till bokningar.stadsmuseet@kultur.goteborg.se

Fler föreläsningar

Alla aktiviteter
Författarnas Göteborg: Sophie Elkan och judars livsvillkor i 1800-talets Göteborg
Lör 21 sep
Föreläsning
Författarnas Göteborg: Sophie Elkan och judars livsvillkor i 1800-talets Göteborg I den här föreläsningen berättar Marie Hjalmarsson Engelke om Elkans liv genom hennes brevväxling med bland andra Selma Lagerlöf.
13:00 – 14:00
Historieonsdag: Träskstaden Göteborg
Ons 25 sep
Föreläsning
Historieonsdag: Träskstaden Göteborg Varför ligger Göteborg där det ligger och hur kommer det sig att staden haft en så positiv utveckling?
18:00 – 19:00
Vikingatid från en västsvensk horisont
Tors 26 sep
Föreläsning
Vikingatid från en västsvensk horisont Utifrån några föremål från Göteborgs stadsmuseums samlingar, ett mynt, en täljstensgryta och ett krucifix berättar Arwill-Nordbladh bland annat om hur kvinnligt och manligt liv kan ha sett ut i Västsverige under vikingatiden.
13:00 – 14:00
Queer onsdag: Homografiska museet
Ons 2 okt
Föreläsning
Queer onsdag: Homografiska museet Funny Livdotter, museidirektör och grundare till Homografiska Museet, berättar om det komplexa och överambitiösa med att skapa ett queermuseum.
18:00 – 19:00
Fornminnesföreningen: Vikingagravarna i Burgårdsparken
Ons 2 okt
Föreläsning
Fornminnesföreningen: Vikingagravarna i Burgårdsparken Hör Ulf Ragnesten, tidigare arkeolog vid Göteborgs stadsmuseum, berätta om undersökningar av vikingatida gravplatser i områdena kring Göta älvs mynning.
18:00 – 19:00
Historieonsdag: En tur till Delsjön…
Ons 9 okt
Föreläsning
Historieonsdag: En tur till Delsjön… Vanan att promenera till Delsjön har en lång historia ”ty en tur till Delsjön hör till den rätte göteborgarens vanor”.
18:00 – 19:00
Författarnas Göteborg: Flickskolan - frigörare och fristad
Lör 12 okt
Föreläsning
Författarnas Göteborg: Flickskolan – frigörare och fristad Birgitta Bergsten berättar om poeten Ebba Lindqvist och Monica Sand talar om Flickläroverket vid Götaplatsen.
13:00 – 14:00
Göteborgs Gesällskap: Urmakaren
Ons 16 okt
Föreläsning
Göteborgs Gesällskap: Urmakaren Vad innebär det att arbeta som urmakare idag och hur fungerar egentligen en klocka?
18:00 – 19:00
Historieonsdag: Myten om Göteborgsandan
Ons 23 okt
Föreläsning
Historieonsdag: Myten om Göteborgsandan I det här föredraget berättar docent Jan Christensen om olika ”stadsandor” och synpunkter på Göteborgsandan i litteraturen.
18:00 – 19:00
Göteborgs nöjeskultur 1860–1930
Tors 24 okt
Föreläsning
Göteborgs nöjeskultur 1860–1930 Hur såg nöjeskulturen ut i Göteborg vid mitten av 1800-talet och fram till 1930?
13:00 – 14:00
Historieonsdag: Avenyn - ett streck i Göteborg
Ons 30 okt
Föreläsning
Historieonsdag: Avenyn – ett streck i Göteborg Kristian Wedel presenterar en kåserande och anekdotrik kärleksförklaring till Sveriges mest förtalade paradgata.
18:00 – 19:00
Fornminnesföreningen: Undersökningarna vid Masthuggskajen
Ons 6 nov
Föreläsning
Fornminnesföreningen: Undersökningarna vid Masthuggskajen Arkeologerna berättar om spåren efter alla olika aktiviteter på en plats som haft stor betydelse för hamnstaden Göteborg.
18:00 – 19:00