Om hur judiska barn på flykt från nazismen togs emot i Göteborg
En augustidag 1939 stannar ett tåg vid Göteborgs Centralstation och släpper av en grupp barn efter en lång resa. Två av dem, systrarna Steffi och Nelli från Wien, är huvudpersonerna i Annika Thors fyra ungdomsromaner som börjar med En ö i havet. Steffi och Nelli är fiktiva personer, men berättelsen om dem bygger på verklighetens ”barntransporter” då 500 judiska barn och tonåringar fick möjlighet att komma till Sverige. Deras föräldrar och andra släktingar blev kvar i Tyskland och Österrike, tills de i de flesta fall deporterades till utrotningslägren.
På årsdagen av novemberpogromen berättar författaren Annika Thor om sina böcker och om hur judiska barn på flykt från nazismen togs emot i Göteborg. Barnläkaren Henry Ascher är uppväxt med föräldrar som båda på olika vägar flydde undan nazismen. Han har under sitt yrkesliv arbetat med frågor om hälsa och mänskliga rättigheter med fokus på barn på flykt. Här berättar han om vad vi idag vet om hur vi bör ta emot flyktingbarn och hur vi gör i Sverige.
Foto: Annika Thor: Privat, Henry Ascher: Elliot Elliot.
Praktisk info
Begränsat antal platser. Boka din plats via länken. Var på plats senast 5 minuter innan programmet börjar, annars släpps din plats om det är kö. Obokade platser släpps fram till att föreläsningen börjar. Föreläsningen ingår i entrébiljetten till museet. Kom ihåg att avboka din plats om du får förhinder. Avbokning görs via mail till bokningar.stadsmuseet@kultur.goteborg.se