Föremålskvart: Gustav II Adolfs-Pokal

Samling i foajén
Ingår i entrébiljett Fri entré under 20 år

Introduktion 15 min

Göteborgs stadsmuseum har mängder av intressanta föremål från förhistorien fram till idag. I vårens korta introduktioner har pedagogerna valt ut sina guldkorn i våra utställningar. Kanske hittar du ett nytt favoritföremål.

Hur var det på festerna, under 1600-talet? I denna föremålskvart möter vi Gustav II Adolf i form av en dekorativ miniatyr. Detta glas är troligen från 1630-talet, skapat i propagandasyfte mitt under Sveriges stormaktstid. Men propaganda för vad? Och i vilka sammanhang åkte ett sådant här föremål fram på bordet? I denna föremålskvart blandar vi 1600-talets festmanér med 30-åriga krigets politiska bestyr.

Praktisk info

Begränsat antal platser. Vill du vara säker på att få en plats går det bra att förboka i museets reception eller på telefon 031-368 36 00. Du behöver vara på plats senast 5 minuter innan programmet börjar, annars släpper vi din plats om det är kö.