Aktivitet

Föremålskvart: ”Brackepengarna”

Sön 28 april 2024
14:30 – 14:45
Samling i foajén
Ingår i entrébiljett Fri entré under 20 år
Google

Introduktion 15 min

Göteborgs stadsmuseum har mängder av intressanta föremål från förhistorien fram till idag. I vårens korta introduktioner har pedagogerna valt ut sina guldkorn i våra utställningar. Kanske hittar du ett nytt favoritföremål.

I den här introduktionen kommer vi titta närmare på ”Brackepengarna” som finns utställda i Grejen med Göteborg. ”Brackepengarna” var polletter som delades ut som flitpengar, det vill säga belöning för vissa utförda arbetsuppgifter vid Gibraltar Fattigvårds – och Försörjningsanstalt. ”Brackepengarna” kunde sedan användas för köp i anstaltens egen verksamhet. Anstalten kallades ibland för ”Bracka”, och det är därifrån polletterna fått sitt namn. Vilka idéer låg egentligen bakom detta bruk och vilka var människorna som bodde på ”Bracka”?

Praktisk info

Begränsat antal platser. Vill du vara säker på att få en plats går det bra att förboka i museets reception eller på telefon 031-368 36 00. Du behöver vara på plats senast 5 minuter innan programmet börjar, annars släpper vi din plats om det är kö.