Aktivitet

Föreläsning: Länken mellan modets Paris och 1800-talets Sverige

Passerat tillfälle
Ons 26 oktober 2022
18:00 – 19:00
Teckenspråkstolkat
Hörsalen
Ingår i entrébiljett

Augusta Lundin- länken mellan modets Paris och 1800-talets Sverige

Genom berättelsen om Augusta Lundins modefirma framträder bilden av ett internationellt nätverk som länkar samman 1800-talets Sverige med modets huvudstad Paris. Tack vare Augusta Lundin och hennes affärskontakter nådde fransk haute couture den svenska marknaden. Hon blev en central gestalt i etablerandet av det moderna svenska modesystemet, och därmed ett av de tunga namnen i svensk modehistoria. Hennes inflytande och betydelse handlar inte bara om design utan också om hennes affärsmodell och syn på sina anställda. Hennes arbete har gett eko även i samtiden, vilket uppmärksammats i forskning, utställningar och modedesign.

I det här föredraget knyts dåtid och nutid samman genom berättelsen om Augusta Lundins modefirma och hennes betydelse för samtidens svenska mode. Philip Warkander är lektor vid Textilhögskolan i Borås. 2020 utkom han med Danius och modet (Hoc Press) som han skrev tillsammans textilforskaren Marie Ledendal.

Programpunkten genomförs i samarbete med Folkuniversitetet.

Praktisk info
Begränsat antal platser. Vill du vara säker på att få en plats går det bra att förboka i museets reception eller på telefon 031-368 36 00. Obokade platser släpps fram till att föreläsningen börjar. Programpunkten är teckenspråkstolkad.

Foto: Kristin Lidell