Aktivitet

Föreläsning: Det judiska Göteborg

Passerat tillfälle
Ons 29 mars 2023
18:00 – 19:00
SA Hedlund
Ingår i entrébiljett

Onsdagsföreläsning: En stad i förvandling

Med utgångspunkt i sina böcker En bön för moderniteten (2013) och Judiska städer (2021) berättar Anders Hammarlund om kultur och politik i 1800-talets Göteborg. Möt Aron Jonason, S.A. Hedlund, Viktor Rydberg, Mauritz Rubenson, Geskel Saloman, och många fler. Ta del av det judiska bidraget till framväxandet av Göteborg som en modern stad i Europas mittfåra.

I Göteborg samsades vid slutet av 1800-talet en blandning av judiska och svenska radikaler som ville montera ned ståndssamhället och skapa någonting nytt. I samverkan mellan judiska och kristna mecenater och kulturskapare formades en frisinnad göteborgsk kulturatmosfär där Bildning skrevs med stor bokstav.

Anders Hammarlund är författare, forskare och musiker med konsterna och idéer som arbetsfält. Statens kulturråd, Katz judiska kulturfond och Göteborgs stads kulturnämnd är bidragsgivare till Judiska Salongen. Föreläsningen är ett samarbete med Judiska salongen.

Praktisk info

Begränsat antal platser. Vill du vara säker på att få en plats går det bra att förboka i museets reception eller på telefon 031-368 36 00. Obokade platser släpps fram till att föreläsningen börjar. Programpunkten ingår i entrébiljetten.

fler tillfällen

Alla aktiviteter
Det finns inga kommande aktiviteter