Aktivitet

Göteborgs garage: Om lyxbilen Farman

Ons 20 mars 2024
18:00 – 19:00
Foajén
Ingår i entrébiljett Fri entré under 20 år
Google

”En bil rullar, Farman glider”

Det var Farmans slogan för de lyxbilar som började tillverkas efter första världskriget. Det producerades bara omkring 120 Farman-bilar och få finns bevarade idag. Företaget grundades av bröderna Henri och Maurice Farman. De tillverkade från början stridsflygplan, men valde att gå över till civilflyg efter krigets slut. Man kompletterade också sin verksamhet med bilar.

I Göteborgs stadsmuseums samling finns en Farman-motor av typen NF – Nouvelle Farman. Motorn kommer från en täckt limousin som registrerades i Sverige 1928 och ägdes av Fabrikör Halfdan Mustad. 1962 hittades motorn till Mustads limousin hos Göteborgs Bultfabrik på Hisingen och samma år donerades den till dåvarande Industrihistoriska museet.

I det här föredraget kommer motorhistorikern Owe Persson bland annat att berätta om hur Farman-automobilen hamnade i Göteborg och hur det kom sig att motorn idag finns i Göteborgs stadsmuseums industrihistoriska samling. Dessutom dyker Sten Andersson och Lasse Wallin upp under föredraget. Anderssons efterforskningar ledde till att Stadsmuseets Farman-motor hittades och Wallin fick en gång demontera nämnda motor.

Utställd motor

Göteborgs garage är en ny föreläsningsserie med utgångpunkt i museets fordonsamling. Inför och i samband med föreläsningen finns en unik möjlighet att se Farman-motorn i museets foajé.

Praktisk info

Begränsat antal platser. Vill du vara säker på att få en plats går det bra att förboka i museets reception eller på telefon 031-368 36 00. Du behöver vara på plats senast 5 minuter innan programmet börjar, annars släpper vi din plats om det är kö.

Det finns inga kommande aktiviteter