Dagföreläsning: Göteborg och Bohuslän

Göteborgs stadsmuseum
Ingår i entrébiljett Fri entré under 20 år

Erövringen av en landsända

1621 fick dagens Göteborg sina stadsprivilegier och holländska och tyska köpmän flockades till den nya staden. Nu skulle en Europas bäst befästa städer byggas, ögonstenen för de svenska makthavarna under stormaktstiden. Snabbt befäste Göteborg rollen som rikets viktigaste handelsstad. Men hur påverkades det nyligen ockuperade Bohuslän på andra sidan Göta älv av den nya staden?

Från att ha varit ett centralt placerat landskap i det dansk-norska riket, där Skagerack och Kattegatt utgjort ett innanhav, hamnade Bohuslän plötsligt långt ute i periferin. All handel, den så kallade bondeseglationen med skutor till Danmark, förbjöds och de bohuslänska städerna förlorade många av sina handelsprivilegier. Köpmännen i Göteborg försökte skaffa sig ett handelsmonopol utmed den nyvunna Västkusten. Det gällde för bohusläningarna att streta emot.

Tomas Andersson är arkeolog och historiker och har skrivit om såväl Göteborgs som Bohusläns historia. Nyligen utkom boken ”Del två, Bohusläns historia: från 1658 till nutid”.

Praktisk info

Begränsat antal platser. Vill du vara säker på att få en plats går det bra att förboka i museets reception eller på telefon 031-368 36 00. Du behöver vara på plats senast 5 minuter innan programmet börjar, annars släpper vi din plats om det är kö.

Dagvisning: 1800-talets Göteborg
Tors 7 mar
Dagvisning: 1800-talets Göteborg I den här visningen pratar vi om industrialiseringen, folkökning och folkrörelser. Hur var det att komma till den växande staden och arbeta i de nya industrierna?
Fullbokat
Dagföreläsning: Flickläroverket vid Götaplatsen
Tors 21 mar
Dagföreläsning: Flickläroverket vid Götaplatsen Människor, byggnader och konst som minnesbärare. En föreläsning av Monica Sand, konstnär och forskare vid Konstnärliga fakulteten, GU.
Dagvisning: 1900-talets Göteborg
Tors 4 apr
Dagvisning: 1900-talets Göteborg I den här visningen tittar vi på världens äldsta bevarade Volvo, Lisebergskaniner och andra föremål från 1900-talets Göteborg. Utifrån föremålen undersöker vi frågan vad som egentligen är Grejen med Göteborg.
Dagföreläsning: Krigsgravarna på Kvibergs kyrkogård
Tors 18 apr
Dagföreläsning: Krigsgravarna på Kvibergs kyrkogård Maria Persson, forskare vid Institutionen för historiska studier, GU, berättar om gravarna och vilken betydelse de har som kulturarv.
Föremålskvart: Österödskvinnan
Sön 28 apr
Föremålskvart: Österödskvinnan I vårens korta introduktioner har pedagogerna valt ut sina guldkorn i våra utställningar. Denna gång kvarlevorna från Österödskvinnan.
Föremålskvart: Barocksängen
Sön 28 apr
Föremålskvart: Barocksängen I vårens korta introduktioner har pedagogerna valt ut sina guldkorn i våra utställningar. Denna gång en himmelsäng från 1600-talet.
Föremålskvart: ”Brackepengarna”
Sön 28 apr
Föremålskvart: ”Brackepengarna” I vårens korta introduktioner har pedagogerna valt ut sina guldkorn i våra utställningar. Denna gång tittar vi närmare på ”Brackepengarna”.
Föremålskvart: Österödskvinnan