Aktivitet

Fornminnesföreningen: Bronsåldersskatten från Alingsås

Ons 3 april 2024
18:00 – 19:00
Göteborgs stadsmuseum
Ingår i entrébiljett Fri entré under 20 år
Google

Förhistoriska föremål av brons

I mitten av april 2021 hittade en privatperson flera förhistoriska föremål av brons i ett skogsområde i Hjälmared i Alingsås kommun. Fynden fotograferades och bilderna hamnade hos arkeologen Mats Hellgren. Inte långt efter att fyndet gjorts genomfördes en arkeologisk efterundersökning av platsen. Inom en radie av 2 meter hittade man omkring 40 bronsföremål och några järnföremål. Bland annat hittades arm- och fotledsringar, även kallade Hohlwulstringar eller Wulstringar. Nationellt har endast 7 exemplar hittats. En av ringarna hade stansade hål och är unik i slag i Sverige.

I den här föreläsningen kommer arkeologerna Mats Hellgren och Johanna Lega från Göta arkeologi och berättar om fynden och fyndplatsen.

Föreläsningen arrangeras av Fornminnesföreningen i Göteborg.

Praktisk info

Begränsat antal platser. Vill du vara säker på att få en plats går det bra att förboka i museets reception eller på telefon 031-368 36 00. Du behöver vara på plats senast 5 minuter innan programmet börjar, annars släpper vi din plats om det är kö. Obokade platser släpps fram till att föreläsningen börjar.