Onsdagsföredrag: Att försvara en stad

Passerat tillfälle
Ons 17 januari 2024
Göteborgs stadsmuseum
Ingår i entrébiljett Fri entré under 20 år.

Nya Lödöse och Göteborg

Göteborg är känd som Sveriges stora handelsstad i väst och handel var också hela orsaken till att den anlades. Detta gäller även föregångaren Nya Lödöse några kilometer uppströms Göta älv. Den lukrativa handeln var dock något som Sveriges ärkefiende Danmark inte var pigga på att tillåta. För att säkerställa kontinuerlig handel krävdes att staden kunde skyddas på något sätt. Därav uppstod fästningsstäderna.

Redan under medeltiden var utsatta städer skyddade med vallar och palissader vilket man kunnat se både i Kungahälla och i Lödöse. Men med ursprung i Nya Lödöse började en utveckling av befästningsanläggningar (som fick särskild fart i det under 1600-talet nyanlagda Göteborg) där moderna försvarsteorier omsattes i praktiken, ett arbete som pågick in i 1700-talet.

Från 1500-talets Nya Lödöse till det tidiga 1700-talets Göteborg går fortifikationsutvecklingen i Sverige från medeltida enklare vallar till en toppmodern fästningsstad efter europeiska principer. En utveckling som kronan var beredd att lägga enorma summor pengar på.

Hör mer i en spännande föreläsning av Stadsmuseets arkeolog Tom Wennberg.

Praktisk info

Begränsat antal platser. Vill du vara säker på att få en plats går det bra att förboka i museets reception eller på telefon 031-368 36 00. Du behöver vara på plats senast 5 minuter innan programmet börjar, annars släpper vi din plats om det är kö.