Onsdagsföredrag: 1900-talets hamnstad

Göteborgs stadsmuseum
Ingår i entrébiljett Fri entré under 20 år
Google

Människor, varor och idéer rör sig över haven, och kontakten med omvärlden har format Göteborg och hamnens historia.

I det här föredraget berättar Karl Hellervik, pedagog på Sjöfartsmuseet Akvariet om hur hamnen har flyttats mellan många olika platser längs med älven och om hur Göteborgs stora varv utvecklades. Arbetet i hamnen och på varven förändrades över tid och slutligen försvann de flesta varven. Hamnen blev dock kvar och växer fortfarande.

Göteborg blev också den överlägset största utresehamnen för de svenska emigranterna och ur detta föddes Svenska Amerikalinjen, ett av Sveriges kanske starkaste varumärken genom tiderna. Hamnstaden Göteborg har gått igenom krig, musik har utvecklats och färjor, både små och stora har kommit och gått. Göteborgs hamn är än idag Sveriges största, med ett konstant flöde av fartyg som trafikerar världshavens stora och små handelsrutter.

Praktisk info

Begränsat antal platser. Vill du vara säker på att få en plats går det bra att förboka i museets reception eller på telefon 031-368 36 00. Du behöver vara på plats senast 5 minuter innan programmet börjar, annars släpper vi din plats om det är kö. Obokade platser släpps fram till att föreläsningen börjar.