Utställningar

Urbanum

Utställningar

MÄNNISKORNA BYGGER STADEN

Det händer mycket i Göteborg: Västlänken ska byggas, Gamlestaden rustas upp och nya stadsdelar växer fram på före detta industrimarker.

Men Göteborg är inte bara byggnader, parker och vägar.
Staden är också människorna.
Den är vi som vistas här idag men också alla som levde här förr. Vad har de lämnat efter sig som är värt att bevara? Och vilken sorts plats ska staden vara i framtiden?
Vad tycker du?

Urbanum - en Mötesplats

Urbanum är mötesplatsen för dig som vill se staden med nya ögon. Följ med på en resa som börjar redan innan Göteborg fanns. Möt dagens eldsjälar, se film från förr och häng i vår läshörna. I Urbanum kan du också möta andra, lyssna på föreläsningar och andra aktiviteter.

Allt som händer i Urbanum: #URBANUMGBG

Följ oss på Göteborgs stadsmuseums sida på facebook. Du hittar Urbanum på Instagram och Twitter under hashtaggarna #urbanumgbg och #stadsmuseetgbg

Just nu i Urbanum:

Blogginlägg om Urbanum hittar du här: http://goteborgsstadsmuseum.se/blogg/urbanum.

Urbanum för alla

Urbanum är gjord i samarbete med Social resursförvaltning och Funktek. Funktek är ett projekt på Stadsmuseet som handlar om att museet ska bli tillgängligt för alla. Med hjälp av Funktek-piloter utvärderar vi utställningar och stadsvandringar. I Urbanum har vi testat bland annat formgivning, färger och texter.

Läs mer på www.funktek.se

Tillgänglighet

Urbanum kan nås via hiss.
Utställningstexterna finns som brailleskrift. Fråga personalen i recpetionen.
Filmerna i bion har svensk undertext, är teckenspråkstolkade och syntolkade.

Läs mer om tillgänglighet på museet här: http://goteborgsstadsmuseum.se/besoka-museet/tillganglighet

28 mars 201528 mars 2021

Blogg

Matematik i stadsutvecklingen

Matematik i stadsutvecklingen eller konsten att kasta en röllekastjälk. Vilken är kopplingen mellan Kreativa Kraftfält och den ockulta metoden I Ching? 

/ Ylva Berglund

Musiklivet Göteborg 1955-2018

En historisk resa genom populärmusikens Göteborg. Följ med till arenor, svartklubbar och bortglömda dansgolv i en historisk resa genom populärmusikens Göteborg! Möt artisterna, se platserna och upplev tidens sound i inspelningar, fotografier och föremål.

14 november 201514 januari 2018
Läs mer om Musiklivet Göteborg 1955-2018

Studio Wezäta

En färgrik reklamhistoria

Genom att producera reklam för Volvo, Marabou och SKF och genom publikationer som Ica-kalendern och Stora kokboken, tog Studio Wezäta färgfotografiet rakt in i det svenska folkhemmet.

18 maj 201615 maj 2017
Läs mer om Studio Wezäta
En kvinna håller ett förmål (kronkåsa) som är ett slags dryckeskärl med hornformade vingar.

Värdefullt

I vårt nyöppnade källarvalv från 1700-talet visar vi ovärderliga föremål ur museets samlingar – sällan visade för allmänheten. Vandra runt bland dyrgripar och ovanligheter och fundera på vad som är värdefullt för dig.

Läs mer om Värdefullt

Basutställningar

I museets basutställningar kan du ta del av vår spännande förhistoria, kasta dig in i vikingatidens gudaberättelser och upptäcka medeltidens rika bild- och formspråk. Du får följa Göteborgs väg från en befäst stad på 1600-talet, via 1700-talets nya idéer och 1800-talets tillväxt till en modern industri- och hamnstad. Obs! 1600-talsutställningen är under ombyggnad och öppnar åter våren 2017.

En kvinna håller ett förmål (kronkåsa) som är ett slags dryckeskärl med hornformade vingar.

Värdefullt

I vårt nyöppnade källarvalv från 1700-talet visar vi ovärderliga föremål ur museets samlingar – sällan visade för allmänheten. Vandra runt bland dyrgripar och ovanligheter och fundera på vad som är värdefullt för dig.

Läs mer om Värdefullt

Kommande utställningar

Blå Kongo av Sindri Runudde är ett interaktivt konstverk där besökare kan uppleva både sig själva och sin omgivning. Syntolkning: På bilden ser vi en vuxen besökare ligga på rygg på ett upphöjt blått golv som lyser. På golvet syns också två barn, ett barn

Kännbart

Hur skulle du uppleva världen utan syn och hörsel? Vad händer med dina andra sinnen? Hur aktiveras de och vad får du för upplevelser?

INVIGNING lördag 12 november 14-16. Teckenspråkstolkat och tillgång till teleslinga. Välkomna!

12 november 201619 februari 2017
Läs mer om Kännbart

Tidigare utställningar

Läs mer om våra tidigare utställningar.