Utställningar

Musiklivet Göteborg 1955-2018

Utställningar

Följ med till arenor, svartklubbar och bortglömda dansgolv i en historisk resa genom populärmusikens Göteborg! Möt artisterna, se platserna och upplev tidens sound i inspelningar, fotografier och föremål. Utställningen bygger på material ur museets samlingar och en stor mängd unika inlån från privatpersoner.

Vad kan musiken säga om en stad, en människa, en tid? Möt proggare, punkare, spättor, siskor, hårdrockare, synthare, indiepopare, hiphopare och många fler. Sångtexter, klädstilar och musiken berättar om drömmar, längtan bort eller hem, kärlek och viljan till förändring. Älskad eller hatad och inte alltid insläppt i de fina salongerna, erbjuder populärmusiken varje generation en frizon för att hitta sin egen väg.

I samarbete med

Yamaha, MacForum, Göteborg&Co, Göteborg&Co Näringslivsgruppen, Higab och Exakta Print AB.

Guidade visningar och program

I samband med utställningen arrangeras guidade visningar, filmkvällar och andra programaktiviteter. Du hittar programpunkterna i vårt kalendarie, som fylls på kontinuerligt.

Under våren har du möjlighet att se "Musiklivet Göteborg 1955-2018" med en guide som berättar om utställningen - varje söndag till och med april, klockan 13.00 och 14.30. Du behöver inte anmäla dig i förväg och det kostar inget extra utöver entréavgiften (årsbiljett 40 kronor, gratis för den som är under 25 år).

Detaljerad information om guidade visningstillfällen under kommande år kommer att finnas i respektive års vår-, sommar- och höstprogram.

lyssna på musiken

Nu har även Musiklivet Göteborg tagit sin början som spellista på Spotify!
Följ länken ovan eller sök och följ stadsmuseetgbg på Spotify. Listan kommer att fyllas på, Göteborgs musikliv tystnar inte!

Mini-utställlning på Pustervik vid Järntorget

Du kan också se en mini-utställning i foajén på Pustervik. I den har vi gjort ett nedslag kring klubblivet på Pustervik och bjuder på intervjuer med och bilder från några av Sveriges mest långlivade klubbar: Locus, Woody West, Soulastatic och Pusterviksbaren.

Vill du veta mer om föremålen?

I museets databas Carlotta kan du läsa om föremålen som finns i utställningen och deras bakgrund. Här hittar du föremål från Musiklivet Göteborg.

14 november 201514 januari 2018

Bifogade filer

hakan_hellstrom.jpgjpeg, 2.53 MB

Bokningar

Urbanum

Människorna bygger staden

Mötesplatsen för dig som vill se staden med nya ögon. Följ med på en resa som börjar redan innan Göteborg fanns. Möt dagens eldsjälar, se film från förr och häng i vår läshörna.

28 mars 201528 mars 2021
Läs mer om Urbanum

(O)mänskligt

utställning

Människor har i alla tider haft behov av att sortera in varandra i olika grupper, både medvetet och omedvetet. Vad kan vi lära av historien? Och hur sorterar vi varandra idag? Med (O)mänskligt vill vi visa vikten av att respektera människors lika värde och rättigheter.

16 september 201511 september 2016
Läs mer om (O)mänskligt

Studio Wezäta

En färgrik reklamhistoria

Genom att producera reklam för Volvo, Marabou och SKF och genom publikationer som Ica-kalendern och Stora kokboken, tog Studio Wezäta färgfotografiet rakt in i det svenska folkhemmet.

18 maj 201615 maj 2017
Läs mer om Studio Wezäta

Basutställningar

I museets basutställningar kan du ta del av vår spännande förhistoria, kasta dig in i vikingatidens gudaberättelser och upptäcka medeltidens rika bild- och formspråk. Du får följa Göteborgs väg från en befäst stad på 1600-talet, via 1700-talets nya idéer och 1800-talets tillväxt till en modern industri- och hamnstad. Obs! 1600-talsutställningen är under ombyggnad och öppnar åter våren 2017.

Kommande utställningar

Kännbart

Hur skulle du uppleva världen utan syn och hörsel? Vad händer med dina andra sinnen? Hur aktiveras de och vad får du för upplevelser? Är våra upplevelser likadana? Spelar det någon roll? Utställningen "Kännbart" öppnar på Göteborgs stadsmuseum den 12 november, och innehåller nyproducerad samtidskonst som undersöker hur vi når varandra utan att varken syn eller hörsel behövs.

12 november 201619 februari 2017
Läs mer om Kännbart

Tidigare utställningar

Läs mer om våra tidigare utställningar.