Beställa fotografier

Har du hittat en bild i museets samlingar som du vill ha på din vägg eller för att illustrera en bok? I Faktarummet kan du få svar på dina frågor kring bildbeställningar. Här får du hjälp med information om bildfiler, papperskopior, pris, storlek och eventuella villkor.

Digitala bilder eller Papperskopior

Det går bra att beställa bildfiler/fotografier ur våra samlingar, både ur museets databas Carlotta och ur de fysiska arkiven. Beställningar kan göras vid besök i Faktarummet eller via mail, adress se nedan.

Bildfilerna kan fås såväl lågupplösta om 72 dpi, som högupplösta om 300 dpi i TIFF för tryck och utskrift. De lågupplösta bildfilerna kan användas på TV eller dataskärmar.

Fotoutskrifter kan beställas i olika storlekar och kvaliteter, se prislista (pdf-fil under rubriken "Prislista"). Färg eller svartvita kan erhållas. Originalformaten på negativ och fotografier kan variera, vilket innebär att prislistans måttangivelser inte alltid stämmer. Vill du beställa stora storlekar utanför prislistan, kontakta Stadsmuseet för prisuppgifter.

Leverans

Digitala bilder levereras via mail, eller på CD-skiva.
Papperskopior skickas via post eller hämtas på Stadsmuseet.

Leveranstiden är 10-15 arbetsdagar. För Expressleverans 3 dagar eller enligt överenskommelse kostar 1500 kr.

Bilder i Carlotta

Du är välkommen att ladda hem lågupplösta bilder från Carlotta. Bilder är fria använda om inget annat sägs. Vid publicering av material vänligen ange bildkälla Göteborgs stadsmuseum och fotografens namn, alternativt fotograf okänd.

Kostnad upphovsrätt

De flesta av Stadsmuseets äldre bilder har inte längre något upphovsskydd och är därför fria att använda. Museet tar endast ut kostnad för framtagning av digital bild eller papperskopia.

För bilder som är skyddade enligt upphovsrättslagen kan vi debitera en användningsavgift. Hur stor avgiften blir beror på vad bilden ska användas till. Vi debiterar ingen användaravgift för bilder som ska används för privat bruk, skolarbeten, vetenskapliga verk, utställningar i regi av museer och museipublikationer. Eventuella kostnader för användning görs upp vid beställning.

Om du avser mångfaldiga en bild som är upphovsskyddad och har annan upphovsrättsinnehavare än Göteborgs stadsmuseum, är det ditt ansvar att kontakta upphovsrättsinnehavaren.

Betalning och fakturering

Stadsmuseet tar emot betalning mot faktura och debiterar ingen fakturaavgift. Papperskopior går bra att betala vid avhämtning, det går bra med både kort och kontanter.

Prislista

Klicka på länken nedan för aktuell prislista:

Bifogade filer