Blogg

Urbanum

Urbanum – just nu i stan

Den historiska staden under våra fötter

Klart väder vid Rosenlundskanalen när staden flyttar träd. Femåringen i oss får feeling när trädlyftarmaskinen från Holland långsamt öppnar sin gripklo och sätter tänderna i jorden.  Vi är många i publiken som ljudligt suckar: "coolt...", när linden svävar fritt i luften på ett vis vi aldrig tidigare sett.

Provlyftet görs för att mer kunskap behövs om träden nu när Västlänken och station Haga ska byggas. Mår träden i parken bra? Jo åtminstone denna lind ser ut att vara stark och frisk.  I gropen efter trädet dyker en arkeolog ner för att se om det finns fynd från människor som en gång levde här. Hela Kungsparken är anlagd på befästningen som en gång skyddade Göteborgarna. Nu gömmer sig resterna av den historiska staden under våra fötter och under trädens rötter.