Blogg

Urbanum

Ringön på G – men vart är brudarna?

Som du sår får du skörda. Det gäller också i stadsutveckling. På Ringön pågår just nu projekt: Saltet som syftar till att revitalisera området genom att utgå från befintliga småskaliga verksamheter och sen lägga till andra aktörer som vill vara med att skapa den särskilda stadsmässiga undergroundkultur som så hett eftertraktas av många i vår tid. Tänk Paris för 50 år sedan eller i vår tid magneten Londons mer ruffa kvarter eller ännu hellre Berlin och bubblaren Budapest som beskrivits som Wiens stökiga lillebror. På frågan om kulturen får plats i den nya staden, så är svaret Ringön. Konstnärer som tvingats flytta från Lindholmen i samband med byggandet av Karlatornet, sökte ateljéer med långa kontrakt i bl a Högsbos industriområde och Bergsjöns dito. De fick nobben överallt utom här.

Låg gentrifiering mycket fläskkött

I detta mischmasch av enkel industribebyggelse från efterkrigstiden och fyra hamnbassänger pågår just nu en utflyttning av logistikföretag som drar vidare mot Kungälv eller ner mot Kållered. Detta ger tomma ytor i småskaliga fastigheter tillgängliga för olika kreatörer, berättar Filip Nilsson från Saltet som är en av tre som får lön av Göteborgs stad för att jobba med projektet på halvtid (2 miljoner är en summa som nämns). De andra i Saltet är Johan Red Top Larsson och Matilda Lindvall. Marken på Ringön ägs av Göteborg stad men tomträtterna har många olika ägare. Detta tillsammans med att bostäder saknas i området tror man ska bromsa gentrifieringen. Hyrorna är ännu låga på ön och marken mer eller mindre giftig efter åratal av industriverksamhet.

– Vi har hamnat här i rätt tid. Här finns en intressant energi som är viktig för unga, säger Filip Nilsson. Han menar att Göteborg inte har någon tradition av att ta vara på den här formen av områden. Men Saltet jobbar på med sin trestegsraket som i korthet innebär att: Bevara byggnader, stötta befintliga verksamheter, lägg till kreativa verksamheter som interagerar med en publik. Framförallt har fokus lagts på att skapa förtroende på ön och att bygga upp vi-känslan Ringöandan, en lokalpatriotisk sammanhållning som tidigare inte har funnits men nu är konkretiserad i bl a varumärket – Made in Ringön.

– Vi har byggt relationer genom att äta mycket fläskkött, säger Red Top kärnfullt. En annan framgångsfaktor har varit att lyssna på vad folk tycker är viktigt. Trion har därför gjort en tidning som stärker platsen och lyfter upp dess historia genom personporträtt på människor som arbetat länge just här. De har också skapat ett Swap meet för motorintresserade.

Kvinnliga könsorgan – riktiga karlar

Under rundvandring på ön blir det tydligt att det har hänt en del som gett avtryck i miljön. Konsthallen Järnhallen ordnade i samband med öfesten 2016 Hall of Fame, en graffititävling vars alster syns på flera väggar i området. Carolina Falkholts 80 kvm stora muralmålning med en vagina förstördes med vit färg natten efter att den målats. Men sabotören var tydligen kortväxt för det kvinnliga könsorganet syns fortfarande. Kan sabotaget vara en signal om att revitalisering av området verkligen behövs? Den manliga dominansen märks överallt. I varenda lastbil som dundrar fram den här eftermiddagen på Ringögatan, sitter minst en man bakom ratten. På skyltar i området finns reklam som: Riktiga karlar luktar tjära ”Silvertjära”. Öltillverkaren Vega vars Ego Ale Deluxe har etiketter med tre skäggiga och mustaschprydda män. Utanför Gotenius varvet arbetar män på ett bygge i solskenet med bar överkropp.  Kvinnor lyser med sin frånvaro. Red Top återkommer flera gånger till problemet mellan den politiska viljan och den administrativa verkligheten. Saltet brottas med problem kopplat till möjlighet att servera alkohol och tillstånd för caféer och restauranger att etablera sig på ön. Men problemet med den sneda könsuppdelningen då? Red Top uppskattar att folk på ön till 85 % består av män och 15 % kvinnor. Saltet vill ligga i framkant när det gäller platsutveckling. Sätter de på sig sina feministiska glasögon när de går till jobbet kan det som sker här även göra politisk nytta och skapa jämlikhet. Det vill vi väl i Göteborg? Eller?

/ Ylva Berglund