Blogg

Nyhet

KREATIVT SKRIVANDE MED HISTORISKT MODE SOM INSPIRATION

Hej lajvare, steampunkare och andra historieälskare! 

Nu söker vi er som kan levandegöra vår fantastiska dräktsamling genom fiktiva berättelser.
På museet är vi i full gång med att planera en utställning med historiskt mode som kommer öppna våren 2019. Vi funderar just nu väldigt mycket på vad kläder säger om människor, om deras omvärld och om deras tid. Faktatexter är vi hyfsat bra på, men vi tror ni kan bidra med en kreativ, fantasifull ingång i materialet. 

I Stadsmuseets dräktsamling finns kläder, hattar, skor och accessoarer från 1600-tal till 1900-tal, med tyngdpunkt runt slutet av 1800-talet. Utställningens fokus kommer ligga på åren 1850–1970. Då skedde stora förändringar i samhället, många skapade sig ett nytt liv i städerna och folk fick en större möjlighet att uttrycka sig genom kläder.  

Ni kan hitta dräktsamlingen i vår databas. Där finns ett aktuellt urval av föremål som ska visas. Förhoppningsvis fastnar ni för något som inspirerar och ger lust att skapa något eget, helt fritt. Det kan vara noveller, essäer, poesi eller vad ni känner mest för. Eftersom vi inte har specificerat genre finns det inga regler för antal tecken eller ord. 

Sista dag för inlämning av bidrag är den 10 augusti. Ni får så klart komma in med hur många ni vill. Skicka ditt bidrag till  maja.bjork.lindahl@kultur.goteborg.se  

Bidragen kommer vi publicera här på Stadsmuseets blogg, med författarens tillåtelse. Kanske passar vissa texter i fler sammanhang; i den kommande utställningen eller för publicering på annat sätt. Ni är självklart välkomna med egna förslag också.

Här hittar ni urvalet till utställningen.

Har ni frågor vill vi gärna höra dem! Vi har två kunniga konservatorer och ett gäng historiker här som kan svara på frågor om alltifrån industrialiseringen i Göteborg till turnyrer och cylinderhattar.

/ Anna Adrian, textilkonservator med förkärlek för dräkthistoria anna.adrian@kultur.goteborg.se

Daniel Finnholm, pedagog kunnig inom 1800-talets historia daniel.finnholm@kultur.goteborg.se

Lucia Escarate, kommunikatör
lucia.escarate@kultur.goteborg.se

Maja Björk Lindahl, utställningsproducent
maja.bjork.lindahl@kultur.goteborg.se

/ Anna Adrian