Blogg

Urbanum

Jag kan bara lite hej och hallå

Under Kulturkalaset sitter jag och mina kollegor vid Stora Teatern och tar emot berättelser. I en vit pergola med klängande plastblommor, caféstolar, några bord och en såpbubbelmaskin som enda attraktion. Snart är det dags för 400-års kalas och Göteborg berättar är ett av jubileumsprojekten.

Äldre och yngre stannar till och berättar om platser de gillar. Det kan vara Drömmarnas kaj, lugnet vid Masthuggskyrkan, Angereds förträfflighet, körsbärsblomning vid Charles Lindbergs plats eller att Gerrebacka är ett sällsamt paradis oavsett årstid. Någon passar på att klaga på bambuskogen vid Storan. Varför lägga skattepengar på en rishög? och kan ingen riva gasklockan snart? och varför måste arkitekterna bygga så fult?

Ett ungt par tittar på våra inplastade bilder och rör sig nyfiket runt ett cafébord.

- Vill ni bli intervjuade eller skriva själva? Frågar jag. De ser glada men frågande ut.

- Jag kan bara lite hej och hallå på svenska, säger kvinnan och förklarar att hon varit i Sverige i sex månader och att de bor vid Frölunda Torg.

Så tar hon en lapp och börjar skriva. Vad har hon hunnit uppfattat om Göteborg på ett halvår? Med hjälp av Google translate får hon fram:
 Jag älskar förbättringar i transportsystemet. Öka antalet biografer och parker i olika områden och bygg mer hus åt de fattiga här.

Tack Bahar!

/ Ylva Berglund