Blogg

Värdefullt

Hur monterar vi 175 mynt på en vecka?

Det var frågan jag som konservator ställdes inför, i arbetet med utställningen Värdefullt. Jag hade aldrig tidigare monterat några mynt eller sedlar. När Värdefullt började planeras var det bestämt att en del skulle handla om pengars historia och innehålla mynt. Men hur? Och hur många? Med historien som skulle berättas, några utvalda favoriter och några till så landade det på 175 mynt och 2 sedlar. Det minsta myntet som visas är 1,4 cm långt och väger 0,34 gram medan det största är 61 cm långt och väger 14 kilo och 492 gram!

Fram till för ca 50 år sedan var mynt- och medaljsamlingar en viktig del av Göteborgs museums insamlingsarbete och en självklar del av utställningsverksamheten. Sedan dess har dessa samlingar förlorat lite i aktualitet och intresse men vi har fortfarande en väldigt fin samling mynt- och medaljer på Göteborgs stadsmuseum. Utställningen Värdefullt blev därför ett bra tillfälle att få visa delar av en samling som många intresserade länge frågat efter.

Vi ville visa upp mynten på ett lekfullt sätt men med respekt för föremålen. Monteringen var tvungen att hålla en hög säkerhet men samtidigt vara elegant. Tidsplanen i projektet var väldigt kort och vi var därför tvungen att hitta en tidseffektiv metod. Material som används till monteringarna får dessutom inte innehålla några ämnen som kan riskera att skada metallen i mynten till exempel genom att utsöndra skadliga ämnen.

Hur gjorde vi då? Vi valde till slut att montera mynten mot runda skivor av polyetenskum klädda med syrafritt papper. Mynten är sedan fästa mot skivorna med metallstift överdragna med krympslang. Totalt gick det åt ca 550 stift som alla klipptes till, böjdes, kläddes med krympslang och monterades. Resultatet blev den lekfulla men ändå säkra montering som vi eftersträvade.

Anna Adrian, konsverator på Göteborgs stadsmuseum

/ Anna Adrian