Blogg

Urbanum

Att inte göra en Stena

Göteborg har vaknat. Det kan vi konstatera som var på Mellanrum 27 jan i museets foajé för att lyssna på urbansociologen Catharina Thörn, fotografen Katarina Despotovic´ och stadsarkitekten Björn Siesjö. Gentrifiering är inte längre ett svårt ord som ingen begriper utan en känd mekanism som förändrar våra städer och byter ut medborgare - de kapitalsvaga mot de kapitalstarka. Detta har hänt i Kvillebäcken, i Haga, i Gamlestan och pågår just nu i Majorna. En ensamstående mamma i publiken boende i Vita Björn vid Djurgårsparken sa att hon inte längre litar på sin hyresvärd Wallenstam. Punkthusen från 60-talet ska renoveras och hyresgästerna och hyresvärden kommer inte överens.

- Ni måste göra motstånd. All politisk förändring sker underifrån, säger Catharina Thörn och river ner applåder från publiken. Som boende på Pennygången i Högsbo har hon själv varit drivande i kampen mot Stena Fastigheter.  När stambyten skulle genomföras ville fastighetsägaren passa på att lyxrenovera men hyresgäster motsatte sig och har kämpat för att alla 1500 personer ska kunna bo kvar i hyreshusen. Att göra en Stena: Höja standard och chockhöja hyran, är inte längre något som kan ske utan att hyresgäster reagerar. Så vilka lärdomar har Göteborgs stad lärt sig av fallet Kvillebäcken där ett äldre industriområde utplånades?

- Det som hände där ska inte hända på Ringön.  Där ska vi låta den nya staden växa fram organiskt och spontant. Äldre byggnader får vi vara ännu mer rädda om. Att bygga allt nytt och skapa medelklassgetton är skadligt för Göteborg, säger stadsarkitekt Björn Siesjö.

Bifogade filer

ghmr_364_37.jpgjpeg, 47.23 KB